17. marraskuuta 2012

Ruokapiiritoimijoiden yhteisön synnyttäminen


Tässä tarina valtakunnallisen ruokapiiritoimijoiden yhteisön synnyttämisestä vuosilta 2011-2012.


Ajatus ruokapiiritoimijoiden valtakunnallisesta, itsenäisestä yhteisöstä sai alkunsa toukokuussa 2011 Otavan opiston Nettikätilöinti-työpajassa. Juttelin siellä tapaamani Ruralia-instituutin verkko-opetuskoordinaattori Harri Hakalan kanssa paikallisesta lähiruokatoiminnasta. Yhdessä pohdimme, kuinka tärkeää olisi saada koottua jonkinlainen vertaisverkosto näille lähiruokatoiminnan pioneereille, jossa heidän olisi mahdollista vaihtaa neuvoja, apua ja parhaita käytäntöjä. Vaihdoimme syksyn mittaan sähköposteja ja tahoillamme rakentelimme sopivia kuvioita koulutustapaamisen järjestämiseksi.

"Esikohtaaminen" Jyväskylässä

Tammikuussa 2012 Ruralia-instituutti järjesti Jyväskylässä ruokapiirityöpajan. Paikalla oli n. 20 lähiruokapiiritoimijaa Mikkelistä, Jyväskylästä ja Järvenpäästä. Pajassa keskustelimme ruokapiirien pyörittämisestä, niiden haasteista ja ihmisten motivaatioista juuri tämän tyyppiseen vapaaehtoistoimintaan. Tässä alustus, jonka pidin pajassa:


Ruokapiirit-ryhmän perustaminen

Työpajassa keskustelu oli käynyt vilkkaana, ja jonkinasteista ryhmääntymistäkin ehti tapahtua lyhyen kohtaamisen aikana. Sovimme Harrin kanssa, että perustaisimme sekä Ruokapiirit-wikin Wikispacesiin, että Ruokapiirit-ryhmän Facebookiin. Kutsun molempiin palveluihin saivat kaikki Jyväskylän työpajaan kutsutut ruokapiiriaktiivit, joiden nimiä ja osoitteita olin haalinut netistä n. puolen vuoden ajan satunnaisesti Google- ja Facebook-hauilla.

Wiki ei oikein ottanut tuulta alleen, mutta FB-ryhmään liittyi ensimmäisen viikon aikana n. 70 ihmistä, joista vain vähän yli 10 oli ollut paikalla Jyväskylän tapaamisessa. Ensimmäisistä ryhmään liittyneistä noin pari-kolmisenkymmentä esitteli itsensä, aloitti keskusteluita ja otti aktiivisesti osaa muihin keskusteluihin. Nyt vähän vajaan vuoden jälkeen ryhmässä on 187 jäsentä, uusia tulee pari viikossa. Aktiivisesti ryhmää seuraa noin 100 henkilöä. Uusia keskustelunaiheita nousee esiin noin kerran viikossa tai kahdessa.

Esittäytymisestä

Toimin itse alussa aktiivisesti yhteisön herättelijänä, lähettelin ihmisille tervetuloviestejä Inboxiin ja pyysin heitä esittelemään itsensä. Esittäytymisprosentti oli alussa melko korkea, mutta huomasin että yleensä käyttäjä esittäytyi melkein saman tien ryhmään liityttyään, tai ei sitten ollenkaan.

Myös käyttäjät, jotka eivät ole varsinaisesti esittäytyneet ryhmässä osallistuvat keskusteluun, joten se ei kai ole aivan välttämätön pelinavaus: itsestään ja toimijuudestaan voi kertoa olennaisimmat asiat myös muun keskustelun lomassa, sikäli kun ne tulevat ajankohtaisiksi.

Valtakunnallinen tapaaminen kesällä 2012

Vajaan puolen vuoden päästä Facebook-yhteisön perustamisesta ryhmässä keskusteltiin aktiivisesti valtakunnallisesta ruokapiiritoimijoiden tapaamisesta. Lähiruoka-superaktiivi Olli Repo, Herttoniemen ruokapiirin perustaja, otti asiakseen järjestää ruokapiiritapaamisen MTK:n tuella, ja heinäkuussa 2012 järjestettiin Loimaalla, Suomen maatalousmuseo Sarkassa ensimmäinen valtakunnallinen ruokapiirien tapaaminen.

Lue juttu kesätapaamisesta Luomuliitto-lehdestä 4/2012 (s. 58-59)

Kesätapaamisen 20 osallistujasta vain 4 oli osallistunut ensimmäiseen esitapaamiseen Jyväskylässä. Muut olivat tutustuneet toisiinsa jo etukäteen Ruokapiirit-ryhmässä, joten keskustelu saatettiin aloittaa siitä, mihin se oli verkkoyhteisössä jäänyt.

Tapaamisen jälkeen keskustelu ryhmässä on ollut aktiivisempaa, ja ryhmän jäsenet ovat pitäneet yhteyttä toisiinsa myös muissa kanavissa aktiivisemmin kuin ennen kasvokkain tapaamistaan. Itse olen saanut ruokapiiritoimijoista puolenkymmentä ystävää ja parisenkymmentä mukavaa tuttua, joiden kanssa pidän yhteyttä muutaman kerran kuussa, pääasiassa Ruokapiirit-ryhmän kautta.

Osa ryhmäläisistä tapasi vielä uudemman kerran Helsingissä syksyllä 2012. Toisessa tapaamisessa ajatus ruokapiiri.fi-sivuston kehittämisestä valtakunnalliseksi ruokapiiritoiminnan tietopankiksi yhteisvoimin vahvistui entisestään. 

Aktiiveista syntyy aktiivinen porukka

Muihin tuntemiini nettiyhteisöihin verrattuna Ruokapiirit-yhteisö on ollut erikoisen itseorganisoituva ja orgaanisen aktiivinen. Mistä tämä johtuu? Jäsenet ovat itse initiaattoreita, käynnistelijöitä, energisiä toiminnan ihmisiä, joita yhdistää avoimmuus. Ruokapiirejä ei pyöritetä euronkuvat silmissä, vaan omien arvojen kautta, paremman huomisen puolesta.

Mukana on ihmisiä koko Suomesta ja erilaisista lähtökohdista, joten asioita pohditaan porukalla myös todella monista näkökulmista. Joskus keskustelu herättää tunteitakin, mikä on tietysti positiivista! Konflikteja ei kuitenkaan tässä yhteisössä ole toistaiseksi syntynyt.

Ruokapiiritoiminta nykyisessä muodossaan on vielä niin uutta, ettei edes viranomaisilla ole antaa minkäänlaista ohjeistusta tai tietoa asiasta, joten aloittelevilla toimijoilla ei edes ole ketään muuta, kenen puoleen kääntyä ongelmatilanteissa. Yhteisön kokeneemmat jäsenet ovat jollain lailla jopa velvoitettuja jakamaan tietouttaan.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti